community support.

Vzájemná podpora mezi trans lidma. Fajn téma na blog, že jo.

Mám zkouškové. Klasická zkouškovská nálada je tady. Je to dost těžký. Achjo. :D A tak radši píšu blog mezi zkouškama. Dneska chci napsat „o podpoře, empatii a lásce, kterou mezi sebou „někteří“ trans lidé tak moc šíří!“ (Ironie). Je to vcelku aktuální téma.

Kdyby nebylo několika skvělých lidí, nevím, co bych v době, kdy mi začala praskat hlava v otázkách na moji genderovou identitu, vůbec dělala. Vzpomínám si, že jsem koukala na FB skupinu věnovanou Trans ženám a jejich sympatizantkám. Tenkrát ve mě pohled do skupiny a řešený témata v ní vyvolaly pocit, že můj život skončil, že tohle fakt jako nedám a nebudu řešit asi radši vůbec nic.

Vzpomínám si, že se v uvedený skupině jednou řešila sexualita trans žen. Členka této FB skupiny sdílela článek o britské trans ženě, která se „před tranzicí“ identifikovala jako gay muž… „Po tranzici“ jako lesba. Termíny „před a po tranzici“ a fakt, že jsou nesmyslné, nyní přeskočme pls. To zásadní! Žena, která post sdílela, k němu napsala komentář, který vypadal asi takhle: „Fuuuuuj. Úchyl. Nemá v tom jasno a nechápu proč šel do přeměny.“ YEP. Všecko špatně! Komentáře potom vypadaly podobně. Dokonce, začala válka o tom, jaká sexualita trans žen, je ta nejlepší!

Někdo začal psát komenty typu „že trans holka nemá být lesba, ale hetero, proto do tý změny přece jde“. Další trans ženy, které se identifikovaly jako lesby, tam psaly něco ve smyslu, že „nechápou gaye, co jdou do tranzice, když můžou bejt prostě dál gejema“. Uvědomme si, že všechny komentující byly trans* ženy! Pamatuju si, že jsem tam pak taky psala, že trans lidé mají stejnou škálu identit jako cis lidé; homo, bi, pan, poly, asex, hetero atd. Mám pocit, že mi dokonce i na tohle nejvíc jasný a zřejmý vyjádření nějaké ženy psaly hejty, co nadělám.

Z téhle skupiny dost holek odešlo, protože se tam často objevovala podobná nenávist místo vzájemné podpory a rad. Také tam jednou psal trans kluk, který vůbec nevěděl, co se sebou. Prosil o radu, ale nejmenované holky ho v prvních pár okamžicích vyhejtovali*y způsobem; „asi seš ve špatný skupině, ujasni si, co chceš a pak něco piš“. Toxická femininita, nátlak na přesné splňování normativních požadavků – podobné, jež chtějí lékaři a lékařky v ČR (od nich zřejmě okoukaný) – silný nátlak na binaritu, výrazy typu „shemale“, "transka" či „buzna“ apod. A občas pár lidí váhajících nad operací, stěžujících si na výsledky operace či polemizující nad nutností operace. To vše, a ještě vám k tomu dáme zdarma hejty na Trans*parent. Musím dodat, že několik holek v téhle skupině inteligentně a přínosně psalo např. o hormonech a o osobních změnách, spojených, s jejich užíváním – v té skupině jsou určitě světlý momenty, to jo, ale pro člověka v začátcích období questioningu (?!) – HELL.

Podobný, a ještě víc nepříjemný zkušenosti mají – co se ke mě v posledních dnech doneslo – trans kluci, NB lidi či questioning osoby ve FtM skupině/nách (?) na facebooku. Admini jejich skupiny jaksi produkují výroky typu: "Chceme tu jen správný chlapy; správnej chlap seš, když chceš svaly, manželku, barák, auto? Nechceme tu někoho mezi, ani někoho, kdo to ještě neví." a tak podobně bla bla. Toxická maskulinita, binarita, heteronormativita apod. Z toho vyplývá, že pokud si někdo myslí, že trans a gender nonconforming lidé, jsou „jako skupina“ přátelský, rádi*y poradí a vysvětlí cokoliv lidem, kteří*které se hledají a potřebují uklidnit, tak se fakt hodně plete!

Myslím si, že ti nejvíc nepřátelští z nás, jsou často ti nejvíce nespokojení*nespokojené a zatrpklí*zatrpklé. Přitom nikdy nešlo o nic víc než brát každého člověka jako individuální osobu, nechat ho/ji/je identifikovat se podle svého a podporovat se navzájem. Pokud identitu jiného člověka nechápu/neznám - není lepší poznat ji/pochopit ji, než ji odsoudím? Mnoho trans lidí ze sociálního/společenského hlediska "mění" svůj GENDER řekněme „binárně“ z jedné „strany“ na „druhou“, a tak, někteří či některé z nich, aby se co nejvíce ve své binární roli utvrdili*y, budou nenávidět GNC a nebinární osoby, nenávidět lidi kteří*které nejdou na operace či budou heteronormativní apod.? Proč? Z takových lidí mi fakt není dobře.

Být trans, NB, GNC vám dává možnost vidět svět jinak redefinovat gender a vysvětlit mnohým lidem okolo vás něco, co zatím nechápou, a ani možná zatím chápat nemůžou. A vy si vyberete radši řešení nenávidět všechny, kteří a které by na tom potencionálně mohli*y být třeba ještě hůře než vy, abyste sami*y sebe povýšili*y v rámci systému "CISTÉMU"? Asi neni co dodat.



A dvě věci na závěr; obrázek od @hellomynameiswednesday - jež maj úplně super podporující obrázky (a já ty obrázky cpu uplně všude :D) pro jakýkoliv těla, gendery, sexuality, identity... lidi ♥ ne jenom pro někoho.


A ještě song od Dii Frampton, kterej je starej a fajn, i když nikdo neznáte Diu Frampton. :D Já ho poslouchala tak před 5 lety a dneska jsem si random vzpomněla a je tak trochu vhodnej k tématu článku.

tak mňau! zase někdy
Em/a

Komentáře

  1. Mám z toho úplně stejný pocit, proto už diskusní skupiny podobného charakteru záměrně nevyhledávám. Dostávaly mě do depresí a pocitů méněcennosti a zoufalství. Zároveň je mi z projevů těchto trans*lidí smutno. Myslím si, že patrně vidí svůj osud jako jediný správný a každý by to podle nich měl mít stejně. Jak hluboce se pletou! Možná je to otázka vzdělání či schopnotsi pochopit věc, neinformovanosti, možná v tom hraje roli i přístup jejich ošetřujících lékařů, který se u nás jak známo tak velmi liší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je uklidňující i pro mne, že je nás více, kdo z toho mají stejné pocity. Díky!

      Vymazat

Okomentovat