Neviditelné násilí

 

Neviditelné násilí

Přesně po roce je zase čas napsat další blog! Termíny evidentně moc nedávám. Vlastně chci začít psát blog už moc dlouho, ale pořád bylo dost jiných věcí k řešení. Nicméně témat mám asi tak 5 miliardů. Moje velké téma, které tak nějak řeším soustavně, jsou různé formy útlaku v rámci queer identit ve queer komunitách. Myslím si, že studium genderových studií, plus asi 4 moje různý životní queer coming outy (od 13. let mého věku počínaje) mi umožňují do problematiky více vidět a často na ní upozorňovat, čímž lezu pár lidem krkem, which is fun.

*Na fotce jsem já a pár z mých genderů - ukaž mamce!* fotila: Iva Gejdošová

Skončil 10. ročník Prague Pride a já jsem fakt dost spokojen*á, protože mám pocit, že v programu jsme mohly*i najít skutečně velké množství různých akcí! Mám radost, že jsme s TakyTrans udělaly*i Ne/binární češtinu! Mám z nás velkou radost! A těší mě, že přišlo tolik lidí... i když se bohužel všechny*všichni nedostaly*i dovnitř. Menší radost mám z toho, že když debata skončila, Lorca utíká z pódia a huláká, že chce cígo a panáka, když jsou ještě zapnutý porty. Tra-pas.

Nicméně. Od dosti lidí jsem zase poslední dobou slýchal*a, že to jde s tou naší komunitou z kopce. Binární trans lidi nerozumí nebinární/genderově nekonformním lidem. (Lorca o tom píše statusy ve 3 ráno). Nebo naopak nebinární těm binárním? Hmm. Cis gayové mají problém s trans lidmi a femme gayi. A když jdu se svými nejlepšími cis queer přáteli jednou po 5 letech do Friends jsme nuceni*y pozorovat gay porno na plazmách, a já si jen v duchu říkám, že přesně tahle přehnaná a nucená konstrukce gay cis mužů jako sexuálních mašin vážně může mít za důsledek to, že ve stejném klubu se můj trans kamarád setká s transfóbií na toaletách.

Maskulinita jako norma

Honestly už mě to nebaví. Je to pořád opakování toho samého. Adorace maskulinity a maskulinních identit/ maskulinních prezentací a projevů, kterou je naše celá komunita pořád jaksi posedlá je příčinou hodně problémů v ní. Viz. návštěva klubu Friends. Maskulinní identity jsou samozřejmě spojovány především s cis muži a jejich cis těly (viz. Friends). Cis bílý gay je nejvíc privilegovanou osobou v rámci LGBTQIAP+ komunity. Mnoho (zdaleka na všichni) cis gayové se často hrubě vyjadřují o ženách, či o vagínách (bez toho, aby si uvědomovali, že spousta gayů vagínu má) a že kdyby nebylo vagín, vůbec by neexistovali. Nicméně je zajímavé, že butch lesby z prezentace "maskulinity" tolik společensky netěží. Nejzásadnější je zdá se přímá vazba mezi "identifikovat se jako muž" + "být maskulinní" + jak nám ukazuje existující transfóbie - "mít penis".

Úplně to stejné co píšu o gayích, platí o lesbách, které se stejně útočně a nevhodně vyjadřují o penisech. Myslím si, že by bylo super, kdyby se více cis leseb a cis gayů angažovalo do dění a aktivismu v oblasti dalších queer identit. Ale nejdřív se trochu vzdělat prosím prosím! Naštěstí mnohé takové znám, a je to skvělé že jsou! Já jsem byl*a na gymplu „jediný vyoutovaný gay na škole“, a psal*a seminárky o „homosexualitě“ v kdo ví už jaký zemi :D (btw. nemám ráde slovo homosexualita a homosexuál, připomínají mi Václava Klause ml.). Přišlo mi to důležité (i když v tu dobu bohužel „gay“ identita byla pro mě jediná známá a dosažitelná queer identita).

Žijeme ve společnosti, kde není být snadné být kýmkoliv. Nebinární osobou, ženou, mužem ani věštcem*věštkyní v Ezo TV. Nicméně v průměru to mají cis muži více snadné než ostatní, ale nejen cis muži, nýbrž často (ne vždy) maskulinita jako taková. Femme muži už samozřejmě v patriarchální společnosti mohou trochu ztrácet na „důležitosti“, protože femininita není obecně brána tak seriózně, důstojně a vážně. Prosím queer komunito, je to v nás všech, máme to naučené, ale nepodporujme to, trpíme tím všechny*všichni! Buďme intersekcionální! Je super být femme, je super být masc! Je super (těžký) :D být oboje či ani jedno!

Když jsem jednou hovořil*a na FHS přednášce s aktivistkou – binární trans ženou Jessicou Lynn, vyprávěla mi, že pokud jde o nebinární komunitu, všude ve světe se setkává v 80 % s nebinárními lidmi, jejichž gender byl při narození označen jako ženský. Moje zkušenost je stejná. Neříkám, že je to špatně, neříkám, že je to dobře. Jen konstatuji, že jsem se s touto informací setkal*a. Myslím si, že je úžasné, že se J. Lynn kdekoliv ve světě vůbec setkává s nebinárními lidmi, když dělá osvětu. To nechám otevřené, myslete si o tom, co chcete. Jen tomu neříkejte náhoda a nevysvětlujte to „biologicky“ prosím, esencialismus velmi páchne. 😊

Btw. všimly*i jste si také, jak když se okolo trans/nebinární komunity objeví cis muž (heterosexuální/bi/pan) je většinou hned vnímán jako trans chaser (lovec trans lidí – především trans žen)? Kdyžto když se cis žena (heterosexuální/bi/pan) objeví okolo trans komunity, je to obvykle „kamarádka“, zaručeně ne nikdo, koho fascinují trans muži. V případě cis mužů vidíme osobu sexualizující trans ženy, a je to velké téma v komunitě, přitom mnoho cis mužů se tak chovat nemusí. Ale v případě cis žen, které adorují a obdivují trans muže a trans maskulinity, obvykle nevnímáme a nevidíme a netematizujeme vůbec nic. Taky to nechám otevřené, více se k tomu vyjadřovat nebudu. Vysvětlit si to samozřejmě dokážu. (Chápu, že je tohle téma kontroverzní, zamýšlím se tu spíše nad tím, že je zvláštní jak o chasers uvažujeme my trans* lidé - koho si představujeme).

„Zdravá“ identita

Už mě nebaví, jak je něčí bytí bráno jako více správné a doslova „zdravé“ než bytí někoho jiného. Posedlost zaškatulkovat se „správně“ je to co je nepřirozené pro lidskou bytost rozhodně více než pestrost, individualita a autenticita lidí samotných. Dřív byl muž (a maskulinita) normou a žena (a femininita) odchylkou. Historie není něco, co jen hrozně dávno bylo. Podobné myšlení trvá jen mění formy.

Mnoho transfóbních trans lidí tvrdí, že normou je být binární trans osoba a projít „kompletní“ změnou. Pak budete podle této logiky „zdraví“ a „vyléčení“. Mnoho těchto lidí má pak problém s trans lidmi, kteří se pohybují na genderovém spektru více fluidně, či úplně stojí mimo něj apod. Vyvarujme se prosím podobným výrazům, jsou zraňující pro všechny trans/nebinární/queer lidi jako celek. Ale také pro cis lidi. Vytváříme tím a podtrháváme povinnou binaritu, ale i heteronormativitu, podle které se „zdravá dominantní maskulinita“ a „zdravá submisivní feminita“ doplňují jako „zdravý pár“, je to toxické as shit. Asi si nějak dokážu odůvodnit, že Tores Tereza Španihellová má nyní potřebu tvrdit světu, že feminismus není potřeba, protože je nyní „pravou ženou s pipinkou“ a sexismus jí vyhovuje. Jen říkám, že je to nebezpečné pro další lidi, kterým toto nastavení ubližuje v každodenním životě.

Je také důležité nepoužívat termíny jako "kompletní přeměna"/ "před" a "po"/ "špatné tělo"/ apod., protože jsou zraňující i pro Vás samotné. Když někdo použije tento termín, je mi ho*jí*jich líto, protože nechápe co říká. Je pak patrné, že chápe gender + spojený s tělem, což ano, pro někoho to tak být může, ale rozhodně ne pro všechny, a rozhodně to lze artikulovat lépe. Když budeme tranzici s operacemi propagovat jako "kompletní přeměnu", budeme mladé trans lidi vést a navigovat směrem k nebezpečných operacím, které v budoucnu nemusí chtít, a to jen proto "aby dali*y světu jasně najevo svůj gender, protože jim cpeme, že bez operací to nejde". To není pravda! Penis nepatří mužům. Vagína nepatří ženám! Harry Potter nepatří J.K. Rowling!

Shrnutí:

Trans žena s vagínou je žena

Trans žena s penisem je žena

Nebinární člověk s vagínou je nebinární člověk

Nebinární člověk s penisem je nebirnání člověk

Agender člověk s vagínou je agender člověk

Agender člověk s penisem je agender člověk

Trans muž s vagínou je muž

Trans muž s penisem je muž

A ne, neexistují jen dvě pohlaví. Existují intersex osoby.

Termíny jako „předělat se“, „kompletní přeměna“, „tam dole pořád kluk/holka“ nejsou dobrý termíny pro nikoho z nás! Tak. Stačilo. Příště napíšu něco o humorných scénkách z Tinderu. Protože, je to fakin humorný! Mít napsáno na Tinderu „nebinární“ je úža! Díky Tinder! Je to skvělý ice-breaker. Viz. ten mladík jenž se mě ptal zda „nonbinary“ je firma kde pracuji? Ať žije kapitalismus že! Ovšem moje hláška „už ses někdy líbal s někým nebinárním“ má v praxi zatím 100% úspěšnost. 😊 Psst Lorča!

Uvědomuji si, že některé body/ témata co zmiňuji mohou být kontroverzní, proto je nechávám otevřená a pouze k zamyšlení pro čtenářstvo. :) 

Tak jo, mějte se hezky, a buďte na sebe hodné*hodní!

MňAU!

Komentáře

Okomentovat